Pitkään naistenviihdettä lukeneena merkitsin ylös myös omia suosikkihelmiäni, joihin palaan säännöllisin väliajoin. Listaa voisi tietenkin jatkaa – oli pakko jättää pois monia suosikkejakin (joista esimerkiksi Barclayn Rukousnauha on yksi. Siitä kuitenkin jo Kirstin erittäin hyvä ja kattava merkintä) :

Suomalaisista viihdekirjailijoista ikisuosikkini on Hilja Valtonen, jonka Vaimoke tai melkein mikä tahansa muukin. Hilja Valtonen ei kuitenkaan ole vaikuttanut suoranaisesti uravalintaani, toisin kuin kaksi muuta kirjailijaa. Enni Mustosen Hukkakauraa -teos innoitti hakemaan Wetterhofille opiskelemaan 1980-luvulla. Peukaloni on likimain keskellä kämmentä, joten toisen kotimaisen naistenviihteen helmen viitoittamana hain ja pääsinkin Turkuun opiskelemaan suomea ja kotimaista kirjallisuutta. Eeva Tenhusen koko tuotanto lähellä sydäntäni, mutta Rakas perhe –teos on suoraan vaikuttanut elämääni. Toisena opiskeluvuonna päätin sittenkin jättää äikänopeksi auskultoinnin ja suuntautua kirjastoalalle. Teoksen päähenkilö asuu Käpytiellä, josta sitten jossain vaiheessa kävin katsomassa asuntoakin.

Tuija Lehtisen Rosan talo teki ilmestyessään suuren vaikutuksen, sillä hauskaa ja taitavaa kotimaista viihdettä olin kaivannutkin. Tuija Lehtisen teoksia myös moneen kertaan lukeneena pidän paljon hänen nuortenkirjoistaankin. Jokin aika sitten huomasin yllätyksekseni olevani ihan lätkässä hänen Tanja Tavis, Jäkälärinteen 9D –teoksensa sankariin. Smaragdisilmien lisäksi viehätyin teoksen intertekstuaalisuudesta ja hauskoista kirjallisuusviitteistä.

Ulkomaisten romanssien parhaimmistoksi on Romantic Novelists' Association valinnut
1. Pride and Prejudice [Ylpeys ja ennakkoluulo]  Jane Austen
2. Jane Eyre [Kotiopettajattaren romaani] Charlotte Bronte
3. Gone With the Wind [Tuulen viemää] Margaret Mitchell
4. Rebecca [Rebekka] Daphne Du Maurier
5. Wuthering Heights [Humiseva harju] Emily Bronte
6. Katherine [Katherine] Anya Seton
7. Persuasion [Viisasteleva sydän] Jane Austen
8. Tess of the D'Urbervilles [Tessin tarina] Thomas Hardy
9. The Thorn Birds [Okalinnut] Colleen McCullough
10. Frenchman's Creek [Merirosvo ja kartanonrouva] Daphne du Maurier
(Alkuperäinen lista löytyy osoitteesta http://www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=139462)

Ulkomaisista oman listani ykkösenä on juuri tuo du Maurierin Frenchman´s Creek. Olen monesti lukenut myös Rebekka –teoksen. Näissä teoksissa kiehtoo ajankuva ja miljöö. Merirosvo ja kartanonrouva –teoksen loppu on viihteelle epätyypillinen, sillä rakastavaiset eivät saa toisiaan lopussa. Ehkä juuri se viehättääkin? Luin tämän ensi kerran lapsena, jolloin 27-vuotias päähenkilö tuntui ikivanhalta. Aika on tehnyt tehtävänsä: tätä nykyä sankarittaret tuntuvat kovin nuorilta...

Maeve Binchyn Glass Lake (suom. Lasijärvi) on hurja ajankuva 1900-luvun puolivälin katolisesta Irlannista, jossa kirkko vaikutti monin tavoin naisten elämään. Binchyn viimeisin teos Whitethorn Woods vaikutti hajanaiselta. Lempikirjailijoitten uutuuksia odottaa aina vähän huolissaan – jatkuuko edelleen samanlainen ote, vai muuttuuko jo nahkeaksi. Maeve Binchyn teoksia lukiessani olen nauttinut siitä, että hän pystyy kokoamaan irtonaiset langanpäät ja kutomaan mielenkiintoisen tarinan.

Nancy Thayerin Morning (Odotus) tai Three Women at the Water's Edge (Vedenjakajalla)  luen aina silloin tällöin uudestaan; Odotus kuvaa lapsettomuutta koskettavasti. Vedenjakajalla –teoksessa äidin ja kahden tyttären elämät muuttuvat. He kaikki asuvat meren äärellä eri puolilla Yhdysvaltoja. Thayerilla on myös teos Stepping (Puolinainen), joka kertoo hänen oleskelustaan Helsingissä. Thayrin silmin Suomi vaikutti synkältä ja pimeältä.

Iris Bromigen teos Laurian Vale (Unelmako vain) on julkaistu Kariston punaiseen sidotussa romantiikkasarjassa, jonka varmasti ainakin varttuneempi osa naistenviihteen lukijoista muistaa. Sarjassa ilmestyi myös Lucilla Andrewsin ja Denise Robinsin kirjoja. Unelmako vain oli yksi lapsuuden lemppareista, joita luen aina silloin tällöin uudestaan. Bromige oli tuottoisa englantilainen viihdekirjailija, jonka bibliografia löytyy esim. täältä.

M.M. Kayen The Trade Winds (suom. Pasaatituulet) on enemmän mieleeni kuin saman tekijän Kaukaiset paviljongit (The Far Pavilions). Pasaatituulet on ehkä jossain määrin hauskempi kuin huipputotinen maailmanmenestys Kaukaiset paviljongit. Huumori viehättää myös Kayen romanttisissa dekkareissa, esimerkiksi Death in Berlin (suom. Kuolema kulki Berliinissä). Ylipäänsä romantic suspense -lajityyppi on nautittavaa luettavaa; esimerkiksi Mary Stewartin romanttiset dekkarit viehättävät. Samoin Madeleine Brentin Moonraker's Bride (suom. Tuulentavoittelijan morsian) on lempiviihdettä, vaikka jossain vaiheessa yllätyksekseni sain selville että Brent oli mm. Modesty Blaisea kirjoittaneen Peter O´Donnelin pseudonyymi. Oli pakko tämän jälkeen lukea Brentin teoksia hieman uudesta näkökulmasta. Tosin Modesty Blaiseakin luin joskus nuorempana... Oheisen kirjallisuuskartan avulla voi huvikseen katsoa, mitä muut esim. Brentistä pitävä lukevat.

Lapsena luin myös paljon Kolmio-kirjan kustantamia, erityisesti Linna-sarjaa. Harlekiinit ja Juliatkin olivat lukulistoilla: niistä ovat jääneet mieleen Charlotte Lambin Frustration (Eroon unesta) ja Yvonne Whittalin Magic of the Baobab (Ufuzuelan taika). Näitä sitten aikuisena jäljitin ensin yliopiston kirjastosta ja sitten eri antikoista. Lopulta onnisti...

Hömppien helmiä on usein myös pakko omistaa, vaikka myönnettäköön että omistan myös paljon muunkin lajin kirjallisuutta ja työskentelenkin kirjastossa.

- Minna