Mies ja nainen keskellä avioero-oikeudenkäyntiä, eron syynä pitkään jatkuneet erimielisyydet ja riidat ja kiistat. Aviorikosta ei ole tapahtunut. Mies ja nainen epäröivät kuitenkin vielä, mutta nainen näyttää päättäneen mitä haluaa tehdä elämällään – hän on valinnut jo tulevan puolisonsa.
      Mies yllättää naisen tulemalla tämän hotellihuoneeseen viimeistä yhteistä yötä viettämään: "Clare oli hänen sylissään, hän suuteli hurjasti hänen hiuksiaan, silmiään, kaulaa ja vihdoin huulia. (…) "Kuinka sinä uskallat? Mene ennen kuin huudan apua!" Mutta Clare ja hänen oma voitokkuutensa olivat saaneet aikaan, että Alec ei välittänyt järkevyydestä. 'En mene', vastasi hän, ja otti Claren syliinsä, ja tällä kertaa Clare ei vastustellut."
      Aamulla mies lähtee laivalle aikomuksenaan muuttaa pois Englannista. Laivalla häntä odottaa yllätys.
      Kyse on Dame Barbara Cartlandin uran varhaisesta novellista "Rakkauden kamppailu", joka löytyy suomennettuna Novellisto-lehden numerosta 11 vuodelta 1934. Novelli on ilmeisesti ensimmäinen Cartland-suomennos; alun perin se on ilmestynyt The Novel Magazine –nimisessä lukemistossa Englannissa vuonna 1934.
      "Rakkauden kamppailu" poikkeaa Cartlandin tulevasta romaanituotannosta ajankohtaisuudellaan – suurin osa Damen tuotannostahan on historiallisia romanttisia kertomuksia. Cartland (1901-2000) oli kuitenkin jo aloittanut romaanikirjailijana kun kyseessä oleva kertomus ilmestyi – Jigsaw ilmestyi 1925. Samaan aikaan hän kirjoitti jo näytelmiä. Lehtinovelleja hän teki ilmeisesti hyvin vähän. "Romanttisen rakkauden" lisäksi tiedän Cartlandista vain toisen lehtinovellin, 1981 Saturday Evening Postissa ilmestyneen tarinan. Kun Cartland kuitenkin kirjoitti romaanin viikossa, niin hänen ei tarvinnut tehdä lehtitarinoita, joista sai vain pieniä korvauksia romaaneihin verrattuna.
      Novelli eroaa lisäksi Cartlandin myöhemmistä romaaneista siinä, että se ei tarjoile valmiita elämänmalleja lukijoilleen, vaikka tarinan lopetus tietysti sanoo vahvasti, että avioero ei kannata. Rakkauden liekki palaa koko ajan eikä sitä sammuta mikään, jos se kerran on leimahtanut. "Äkäilymme on vain osa rakkauttamme", novellin Clare sanoo.
      "Rakkauden kamppailu" on kiinnostava osoitus siitä, että vanhoissa lukemistolehdissä on paljon pieniä osia viihdekirjallisuuden historiaa.

- Juri Nummelin