Edellisessä postauksessa Tommi pohti suhdettaan romanttisiin elokuviin, tänään Juri esittelee meille erään tuotteliaan romanttisen viihteen kirjoittajan uraa.

Peggy Gaddis

Peggy Gaddisin oikea nimi oli E. Pearl Gaddis Dern (1895-1966). Hän oli yksi harvoja naisten romantiikan kirjoittajia, joka pystyi siirtymään pulp-lehdistä pokkareihin 50-luvulla lehtien kuoltua. Dekkarien, länkkärien ja scifin kirjoittajille tämä oli jostain syystä helpompaa.
Gaddisin ura alkoi kuitenkin vieläkin kauempaa kuin 30-luvun pulp-lehdistä. Hän kirjoitti 1920-loppupuolella viisi Hollywood-elokuvaa. Yksikään niistä ei ole mitenkään muistettava, mutta oma mielenkiintonsa niilläkin on.

Ensimmäinen Gaddisin kirjoittama elokuva oli yhden elokuvan ohjaajaksi jääneen B.F. Stanleyn The Other Woman's Story vuodelta 1925. Samana vuonna Gaddis kirjoitti Henry McCarthyn The Part Time Wifen - uransa alusta alkaen Gaddis on selvästi liikkunut samojen aiheiden parissa. Toivottavasti naistutkijat joskus löytävät Gaddisin.

Melville W. Brownin Her Big Nightissa (1926) esiintyvät Gaddisiin elokuvauraan liittyvistä nimistä suurimmat - Mack Swain ja ZaSu Pitts. Swain (1876-1935) oli Keystone-yhtiön käytetyimpiä näyttelijöitä ja esiintyi muistettavimmin Chaplinin Kultakuumeen (1925) Big Jim McKayna, joka syö Chaplinin kanssa kenkää erämaamökissä.

Phil Rosenin Pretty Clothes (1927) on muistettava sen takia, että venäläissyntyinen Rosen (1888-1951) ohjasi noin 150 elokuvaa vuosina 1915-1949. Hänen viimeinen elokuvansa oli Suomeenkin asti päässyt St. Ivesin salaisuus (1949). Rosen oli Hollywoodin mykkäkauden tärkeimpiä ohjaajia, joka sai ohjata mm. itseään Valentinoa (The Young Rajah, 1922) ja joka 30-luvulta alkaen oli B-elokuvien luotto-ohjaaja. Noir-elokuviksikin laskettavia hän teki muutaman 40-luvulla (mm. toisen pulp-senttarin Frederick C. Davisin novellista "The Devil Is Yellow" tehty Double Alibi, 1940).

Viimeinen Gaddisin käsikirjoittamaksi tiedetty elokuva oli Robert F. Hillin A Million for Love (1928). Hill oli Rosenin kaltainen hanttiohjaaja, joka teki viimeiset elokuvansa vielä 1940-luvulla. Vuonna 1966 tehdyssä Deadly Ray from Mars -elokuvassa tosin väitetään olevan hänen ohjaamiaan jaksoja.

20-luvun Hollywood-jakson aikanakin Gaddis oli kirjoittanut pulp-lehtiin. Hän oli kirjoittanut jo vuosina 1924-1927 Breezy Storiesiin, joka oli rohkean lehden maineessa. Myöhemmin Gaddis julkaisi novelleja mm. Love Book Magazinessa 1936 ja Love Story Magazinessa 1940.
Toisen maailmansodan jälkeen Gaddis siirtyi pokkarien ja digest-kokoisten lehtien pariin. Hän käytti 40-, 50- ja 60-luvuilla lukemattomia salanimiä ja on vaikea uskoa, että ne olisi kaikki selvitetty. Gaddis joutui myös opettelemaan pulp-lehtiä kovemman tyylin ja rajumman erotiikan - suotta syyttä lajityyppiä, johon suurin osa hänen kirjoittamistaan kuuluu, ei kutsuta sleazeksi. Osa Gaddisin kirjoittamista kirjoista on kuitenkin normaalia naisten romantiikkaa.

Gaddis työskenteli selvästi pokkarikustantamisen alimmilla tasanteilla. Hänen teoksiaan julkaisivat sellaiset kustantajat kuin Newstand Library, Unibooks, Venus, Quarter Books ja Exotic Books. Lisäksi Gaddis kirjoitti ilmeisesti lehden mittaisia tarinoita julkaisseisiin lehtiin kuin Knickerbocker ja Astro. Nämä ovat vastaavia kuin Suomessa 60- ja 70-luvulla julkaistut Hertta- ja Ruususarjat - n. 70-sivuiset digest-kokoiset lehdet, joissa on yksi pienoisromaanin mittainen tarina kussakin.

Gaddisin käyttämistä salanimistä sopii mainita ainakin seuraavat: Gail Jordan (Knickerbocker-sarja jo vuodesta 1946 alkaen), Sylvia Erskine (Cameo-kustantamolle pari kirjaa, yhden nimi Farm Hussy, 1954), Perry Lindsay, Gail Sherman, Joan Sherman (mm. Intimate Affairs of a Sinful Model, Croydon 1954), Martha Knowles, Roberta Courtland ja Carolina Lee (mm. Satan's Gal, 1950).
Vähän arvokkaampia ovat Peggy Dernin nimellä julkaistut kirjat, joista Nora Was a Nurse (1956) oli jo Harlequinin julkaisu. Georgia Craigin nimellä Gaddis kirjoitti Berkleylle ja MacFaddenille 60-luvulla lukuisia kirjoja - nämä kustantajat olivat jo askel ylöspäin 40- ja 50-luvun pajoista.
Gaddis käytti laajemmin vain yhtä miehen nimeä: James Clayford -nimellä hän julkaisi Astro-nimisessä lehdessä toistakymmentä tarinaa 1940-luvun lopulla.

Tunnetuimalla salanimellään Gaddis alkoi julkaista kirjoja 50-luvulla. Osan kirjoista julkaisi pieni Croydon, mutta osa meni jo vähän isommalle Arcadia Houselle. Arcadia oli aloittanut 40-luvulla ns. lending library -kustantamona, joka teki halvalla lajityyppikirjoja maksullisten kirjastojen tarpeita varten. Gaddis kuoli 1960-luvun puolivälissä, tehtyään pitkän uran sekalaisen käyttöviihteen parissa.
Gaddisilta on suomennettu yhteensä viisi naisten romanttia pokkaria, jotka ovat kaikki alun perin Arcadia Housen julkaisemia. Ne eivät siis edusta hänen tuotantonsa hurjinta puolta.

Peggy Gaddisin suomeksi julkaistut teokset:

Auringonlaskun jälkeen. Amor 52. Suom. H. Orava. Viihdekirjat: Tapiola 1972. Alun perin Nurse at Sundown. Arcadia House 1958.
Itsepäinen kosija. Columbine 13. Suom. M[aire]. Nopanen. Wennerbergs: Kungsbacka 1980. Alun perin The Persistent Suitor. Arcadia House 1966.
Neiti Tohtori. Lääkäriromaani 155. Suom. Maire Nopanen. Winthers: Helsinki 1985. Alun perin Miss Doc. Arcadia House 1959.
Onnenpotku. Lääkäriromaani 60. Suom. Maire Nopanen. Viihdekirjat: Tapiola 1972. Alun perin A Nurse Called Happy.
Paratiisisaaren arvoitus. Lääkäriromaani 130. Suom. Maire Nopanen. (Teoksessa ilmoitettu M. Noponen.) Wennerbergs 1982. Alun perin Challenges for Nurse Genie.
Romanssi Karibian merellä. Broadway 5/1965. Suom. Viljo Ensio Kukkonen. Valpas-Mainos: Alavus 1965. Alun perin Future Nurse.
Sisar tietää kyllä... Lääkäriromaani 110. Suom. Sirkka Salonen. Wennerbergs 1979. Alun perin The Listening Nurse.
Yksityissairaala. Lääkäriromaani 50. Suom. Liisa Ranta. Viihdekirjat: Tapiola 1971. Alun perin Student Nurse.  
Nimellä Peggy Dern:
Palm Beachin kaunotar. Broadway 6/1965. Suom. Viljo Ensio Kukkonen. Valpas-Mainos: Alavus 1965. Alun perin Palm Beach Nurse. KILDARE?

Juri Nummelin

Kirjoittaja on turkulainen tietokirjailija, joka on julkaissut kirjoja mm. pulpista ja harvinaisista etunimistä. Hän toimii Kioskikirjallisuusyhdistyksessä ja päätoimittaa Iskua. Hänellä on useita blogeja, mm.
Pulpetti
jurintekstit
Isku:jännityskertomuksia
Kirjoitus julkaistu alunperin Pulpissa 1/2003