1352634.jpgOkalintujen ja Tuiman innoittamana luin Colleenin teoksen Tim. Timin löysin divarista neljän euron hintaan. Otin sen varta vasten mukaan Ausseihin lentokonelukemiseksi. Tuntui jotenkin sopivalta lukea Aussikirjallisuutta Australian matkalla.

Timiä ei voi oikeastaan millään asteikolla verrata Okalintuihin. Se on niin erilainen jo lähtöasetelmiltaan. Kirja ei myöskään ole mikään tiiliskivi, vaan ainoastaan vajaa kolmesataasivuinen.

Tim on 25-vuotias epätavallisen komea nuorimies. Kaunis ulkokuori kätkee kuitenkin alleen lapsen tasolle jääneen kehitysvammaisen miehen. Kirjan alussa Tim epäilemättä onkin enemmän lapsi kuin mies fyysisestä miehisyydestään huolimatta.

Keski-ikäinen (onko 45-vuotias keski-ikäinen?) vanhapiika Mary Horton tutustuu Timiin ja ajan kuluessa heidän suhteensa muuttuu hyvin erikoislaatuiseksi. Tämän enempää en viitsi paljastaa, etten paljasta liikaa. Tässä oli kuitenkin lyhyesti mainittuna kirjan punainen lanka.

Jo kirjan alkuasetelma on minusta varsin hämmentävä. En välttämättä olisi koskaan kirjaan tarttunut, ellei Tuima siitä olisi maininnut. Onneksi mainitsi, sillä Tim todella on lukemisen arvoinen kohahduttavasta asetelmastaan huolimatta.

Voisitko itse kuvitella ryhtyväsi suhteeseen komean, mutta lapsenmielisen aikuisen miehen kanssa? Miksi aikuinen, kypsä nainen haluaa rinnalleen miehen ruumiissa asuvan lapsen?

Näitä voi kukin pohtia itsekseen kirjan luettuaan. Saatan hyvinkin ymmärtää, mitä puutteita tai vajeita Mary Horton Timin välityksellä sai täytettyä. Ja vastavuoroisesti miten paljon Tim Maryn rinnalla voisi saada elämältään.

Sen sijaan voisi miettiä, onko tällainen suhde normaali. Noh, ei varmaankaan ole. Mutta jos nyt miettii mitä tahansa parisuhdetta, niin eikö yleensä molemmat osapuolet saa sitä jotain – täytä sillä jotain kohtaa itsestään?

Kenties Tim ja Mary ovat toisensa vastakohdat, mutta onko sillä lopulta väliä, jos kumpainenkin saa suhteelta sitä, mitä tekee onnelliseksi: Mary lapsen ja miehen samassa paketissa; Tim turvallisen huoltajan, jonka kanssa löytää miehisyytensä edes fyysisellä tasolla. Päätä itse.

Suosittelen lämpimästi lukemaan Timin. Se todella antaa ajatuksia ja jää siksi mieleen elämään pitkäksi aikaa vielä lukemisen jälkeenkin.

- Elina

Lisätietoa kirjailijasta:

Tammi
Wikipedia

Katso myös literature-mapista mitä muut Colleen Mcculloughin lukijat lukevat.