Luin uudestaan Marian Keyesin kirjan Sushi for Beginners (suom. Sushia vasta-alkajille).  Kirja kesti hyvin toisen lukukerran, varmaan kolmannenkin muutaman vuoden kuluttua.

Kirja kertoo kolmesta naisesta ja heidän elämästään, onnen, rakkauden ja tasapainon etsimisestä.

793496.jpg Lisa Edwards on Lontoossa asuva menestyvä naistenlehden päätoimittaja, joka sen sijaan, että pääsisi Amerikkaan lehtikonsernin vastaaviin töihin, saa komennuksen Irlantiin, Dubliniin. Lisan tehtäväksi tulee perustaa uusi naistenlehti Colleen ja avukseen hän saa sekalaisen toimittajaporukan.  Dublin on menoon, humuun ja glamuuriin tottuneelle Lisalle kuin Siperia. Yhtä kiehtova ja kutsuva, mutta Lisa päättää menestyä, hän aikoo tehdä Colleenista Irlannin ykköslehden, suorittaa työnsä hyvin ja karistaa Irlannin tomut jaloistansa mahdollisimman nopeasti. Ja minkä Lisa on päättänyt, sen hän on myös tottunut tekemään. Ja saamaan.

Colleenin toimittajalla Ashling Kennedy on tottunut hoitamaan asioita. Hänen laukkunsa on ehtymätön aarrearkku, sieltä löytyy laastareita, kondomeja, aspirinia, you name it. Ashlingin aika aneemiseen rakkauselämään tulee vipinää stand up-koomikko Marcuksen hahmossa, mutta Ashling saa huomata, ettei rakkaudelle juurikaan ole aikaa, sillä Lisa piiskaa toimittajalaumaansa armottomammin kuin Lady Domina. Ashling-parka roikkuu työpaikalla, mutta ovatko asiat niinkään huonosti, sillä toimitusjohtaja Jack Devine alkaa seurata Ahslingiä tietyllä silmällä. Ja siitähän Lisa ei pidä.

Clodagh Kelly on Ashlingin lapsuudenystävä, nainen, joka on aina saanut kaiken, mitä on halunnut. Clodagh on naimisissa ja kahden kauniin ja kiukuttelevan lapsen äiti. Elämän täydellisyys, mitääntekemättömyys, kaiken tarkoituksettomuus ja kohtalaiset kasvatusongelmat saavat Clodaghin huomaamaan, ettei hän olekaan onnellinen. Hän ei edes tiedä, mikä enää tekisi hänet onnelliseksi. Seksi aviomiehen kanssa inhottaa, ainoan ilon elämään tuo huoneiden jatkuva remontointi ja sisustaminen. Clodagh on hyvää vauhtia vajoamassa masennukseen, kunnes hän aloittaa suhteen toisen miehen kanssa.

Sushia vasta-alkajille on Keyesin tapaan terävää ilottelua ihmisten omituisuuksilla ja tavanomaisuuksilla. Kirja on välillä hulvattoman hauska, vaikka asiat, joista Keyes kirjoittaa, eivät niin riemullisia olisikaan. Jonkin verran kirjaa olisi voinut mielestäni tiivistää, mutta jos pitää paksuista kirjoista, jotka eivät heti lopu kesken, niin tässä hyvä valinta.

- SusuPetal