Hänen majesteettinsa salaisen palvelijatarkunnan agentti Jane Blond on suorittamassa salaista tehtävää Kreivi Xenofobin linnassa, kun hän huomaa kreivin rinnalla tutun naisen: kuolleeksi luulemansa entisen elämänkumppaninsa! Ammattitaitoinen, kaunis, älykäs ja rohkea sankanritar ei kuitenkaan voi antaa tunteilleen valtaa, ainakaan heti, sillä kreivin XX-olueen liittyvät hämäräpuuhat on ensin paljastettava. Kaiken lisäksi maailmassa on tapahtumassa merkittävä muutos: naisten määrä maapallolla on lisääntynyt ja miesten määrä vähentynyt jopa 30% puolessa vuodessa. Vähitellen Janelle alkaa selvitä miten nämä kaikki tapahtumat liittyvät yhteen ja kuka on kaiken takana…

 

Jane Blond ja tohtori Maybe on lesbofeministinen parodia James Bondista. Miehisen Bond-maailman kliseet on käännetty ympäri tai liioiteltu naurettavuuksiin. Lähes kaikki tarinan henkilöt ovat naisia, ja tekniikka sen mukaista: huulipunia, kynsilakkoja ja sukkahousuja käytetään taisteluissa siinä kuin kävelysauvojakin. Bond-lainojen lisäksi tarina vilisee viittauksia muuhunkin populaarikulttuuriin. Ja vaikka välillä parodiassa mennäänkin pahasti puujalkavitsien puolelle, vauhti ei vähene vähääkään.

 

Jos pidät agenttitarinoista ja jännitysviihteestä yleensäkin mutta genren mieskeskeisyys ärsyttää, nauti Jane Blond vastalääkkeeksi. Jos feminismi ei ole lähellä sydäntäsi, kirja saattaa aiheuttaa ohimenevää ärtymystä. Lopussa kuitenkin todetaan, että sukupuolten välinen sopu on sotaa parempi, ja tämän joutuu myös pääpahis karvaasti kokemaan – mutta eipä paljasteta loppuratkaisua heille, jotka tahtovat tarinaan itse tutustua.

 

Suurin osa tarinan naisista, ja todennäköisesti myös romaanin tekijäkaarti, on lesboja, mikä näkyy ennen kaikkea siinä, miten monella eri tavalla naisten kauneutta ja kyvykkyyttä ylistetään. Naishahmoja ei todellakaan ole valettu yhdellä muotilla ja jokaisesta löytyy rakastamisen arvoisia piirteitä. Itseironiaa unohtamatta.

 

Kirja on kotimainen omakustanne, eivätkä tekijät kerro edes etunimiään. Isb-numerokin puuttuu.

 

Vaikka lukukokemus oli oikein riemukas, oli teos silti pokkariksi varsin tyyris. Kirjastoihin tällaisia harvinaisuuksia tuskin hankitaan ilman erillistä pyyntöä. Tämän teoksen saadakseen kirjastotätiä kannattaa kuitenkin vaivata.

Amina
Rakkaat siskot