Kesäasunnollamme oli lapsuudessani ullakolla laatikollinen kioskikirjoja ja -lehtiä, joiden joukossa myös Hilja Valtosen "Vaimoke". Jollain murrosiän kesälomalla, luettuani dekkarit, lännentarinat, cottonit ja sotakertomukset, otin lukeakseni myös Vaimokkeen. Nykyisin ajattelen, että silloisessa iässäni ja perinteiseen mieskäsitykseen kasvaneena osoitin melkoista avaramielisyyttä. Tosin en tainnut lukemistostani kavereilleni kertoa, kun pelkäsin heidän pitävän sitä naismaisena.

Seuraavana talvena lainasin muuten lisää Valtosen romaaneja, tosin samalla tavalla kuin seksioppaita: hiljaisena hetkenä, kun muita lainaajia ei ollut kirjastossa, ja kirjastonhoitajaa silmiin katsomatta. Kaikkiaan taisin lukea toistakymmentä Valtosen kertomusta. Lisäksi innostuin lainaamaan muitakin naiskirjailijoita: mm. Eila Pennasta ja Kaari Utriota, joita ei kai voi edes hömppänä pitää. Myöhemmin olen uudelleen palannut heihin kaikkiin.

Nuoruuden muistikuvani kirjoista ovat kuitenkin aika vähissä. Vilkaisin silloista päiväkirjaani, pidin sellaistakin, ja siinä olen eritellyt Valtosen naiset oikukkaiksi, suunnitelmallisiksi, kieroileviksi pimuiksi, joilla kuitenkin on puhdas päämäärä: luoda, varmistaa ja ylläpitää rakastamansa miehen rakkaus. Oikkuiluilla on tarkoituksena vain varmistaa, että miehen tunteet ovat aitoja.

Tässä Valtosen toimeliaat neidot erosivat esimerkiksi Waltarin aktiivisista naisista, vaikka en hyväksynyt silloin, enkä nykyisiinkään hyväksy, käsityksiä Waltarin naiskuvan yksipuolisuudesta. Waltarilla toimivat naiset olivat usein samalla kohtalokkaita naisia, joiden päämääränä oli vain hyväksikäyttää miestä ja tämän omaisuutta. Rakkaus oli näille naisille korkeintaan pakkomielle.

Valtosen naisten sielunelämä oli minulle lähtökohta hakiessani reittiä oman aikani tyttöjen ja nuorten naisten mielenmaisemaan. Silloin elettiin kuitenkin sukupuolisessa vapautumisessa jo pitkälle päässyttä aikaa, 1970-luvun puoliväliä, eikä sen ajan naissukupuolen nuorten edustajien maailmankuva enää ollut ollenkaan niin viktoriaaninen kuin Valtosella. Olisi varmaan pitänyt lukea oman aikani naistenhömppää päästäkseni kiinni heidän maailmaansa.

-Jussi

Kirjoittajan oma blogi.

Tietoa kirjailijasta: Hiljan huone.
Valtosen naiskuvasta tehty tutkimus.