Mitä naiselle tapahtuu, kun mies ottaa ja häipyy ilmoittamatta aikeistaan etukäteen? Mies lähtee ostamaan sinappia ja muistaa matkalla kauppaan rakastavansa toista naista? Tai nappaa hammasharjansa ja häipyy muille maille?

678154.jpgPhiladelphialainen Alison menettää sinapinhakumatkalle lähteneen avomiehensä Tomin toiselle naiselle Sarah Dunnin teoksessa Suuri rakkaus (The big love, 2004) ja oululaisen Sannan Pete häipyy säännöllisesti omille teilleen romaanissa Hengenahdistusta (2004). Alisonin mielestä hänellä ja Tomilla on kaikki hyvin, he hankkivat ystävilleen yhteisiä häälahjoja ja Tom kaikkineen on Alisonin Suuri Rakkaus. Siksi Tomin ilmoitus uudesta rakkaudesta kesken kauppamatkan romahduttaa Alisonin elämän. Sanna puolestaan aloittaa päivänsä tarkistamalla ovatko molempien hammasharjat paikalla. Sanna elää elämänsä rakkautta epävarmuudessa, sitoutumishaluisena kontrollifriikkinä, jonka sydämen valittu vain sattuu kammoamaan aikatauluja ja sitoutumista.

Philadelphiasta Ouluun on pitkä matka, mutta Alisonilla ja Sannalla on muutakin yhteistä kuin häipyvät miehet. He piehtaroivat omassa surkeudessaan, analysoivat kiivaasti parisuhteen koukeroita ja ovat lopultakin selviytyjiä. Molempien teosten voima on ironisessa ja terävässä huumorissa, jossa naisen elämän ja ennen kaikkea parisuhteen karikoita tarkastellaan hauskasti ja älykkäästi. Alisonin itseironiset kommentit ja tilannearviot ovat herkullista luettavaa eikä Hakalahden Sanna jää hänestä yhtään jälkeen.

Molemmat romaanit sopivat älykkään viihteen ystäville sekä niille, jotka eivät koskaan missään oloissa suostu lukemaan Viihderomaania, mutta joita kiinnostaa pisteliäs parisuhdeanalyysi. Erinomaisia lomaromaaneja! En tiedä onko Sarah Dunn julkaissut muuta mutta runoilijanakin tunnetulta Niina Hakalahdelta ei uutta romaania ole vielä ilmestynyt. Molemmat ovat kirjoittajia, joiden teoksia lukisin mielelläni enemmänkin ja varsinkin Hakalahden toivoisin jatkavan myös proosan parissa.

- Tuima

Suuren rakkauden englanninkielinen tekstinäyte (Amazon.com).
Sarah Dunnin haastattelu.
Hengenahdistusta-romaanin tekstinäyte.
Tietoa Niina Hakalahdesta.