1273543.jpg 

 Englantilainen Sophie Kinsella (oikealta nimeltään Madeleine Wickham. s.1969) on parhaiten tunnettu Himoshoppaaja -kirjasarjastaan, joka nimensä mukaisesti kertoo shoppailua rakastavasta Becky Bloomwoodista. Sarjassa ovat ilmestyneet jo Himoshoppaajan salaiset unelmat, Himoshoppaaja vierailla mailla, Himoshoppaajan ratkaiseva askel, Himoshoppaaja ja sisko sekä uusin, vielä ymmärtääkseni suomentamaton, Shopaholic & Baby jossa Becky odottaa ensimmäistä lastaan. Kirjasarjan aikana Becky rakastuu, avioituu, tulee raskaaksi ja vaihtaa työpaikkoja, mutta ennen kaikkea hän shoppailee. Vaikka kirjoista löytyy myös ihmissuhteilua, keskittyvät ne pääosin Beckyn yltiöpäiseen ostoskeluun sekä väärinkäsitysten ja muiden mitä erikoislaatuisempien tilanteiden synnyttämään huumoriin. Himoshoppaaja-kirjasarjaa voisi mielestäni verrata hyvin Frendien tapaiseen sitcom-televisiosarjaan, jossa hahmot, ympäristö ja komedian aiheet pysyvät kaudesta toiseen muuttumattomina, vain vitsit vaihtuvat (eivätkä aina nekään). Kuten Frendit, myös Himoshoppaaja -sarja on sujuvasti ja taidolla kirjoitettua kevyttä komediaa, jonka parissa rentoutuu ja viihtyy. Beckyn hahmo ei paljoa muutu tai kehity kirjasarjan aikana, mikä on ollut nähtävästi pettymys joillekin lukijoille, ja minkä huomaan noin kerran kirjassa häiritsevän itseänikin. Mutta toisaalta juuri Beckyn muuttumattomuus takaa kirjasarjan tutun ja toimivan huumorin.

Joskus on kuitenkin hyvänkin loputtava, ja mielummin ajallaan kuin liian myöhään ja parhaimman teränsä jo kadottaneena. En tiedä kirjailijan suunnitelmista ja siitä, onko kirjasarjaan luvassa jatkoa, mutta mielestäni Shopaholic & Baby olisi hyvä päätös sarjalle. Kirja ei ollut mielestäni enää kahden edeltäjänsä veroinen, mutta silti yhä viihdyttävä. Seuraava kirja voisi tuntua jo liikaa vanhan toistolta, ja olisi sääli jos kirjasarja loppuisi pettymykseen. Toisaalta, hieman kyllä kutkuttaisi päästä lukemaan minkälaisia hauskoja tilanteita ja mielikuvituksellisia seikkailuja juuri äidiksi tulleella Beckyllä on vielä edessään...

Suositun Himoshoppaaja-sarjan lisäksi Kinsella kirjoittaa myös muuta viihdekirjallisuutta, joista uusin suomennos, Salaisuuksia ilmassa, ilmestynee kevään aikana. Kesällä luin Varsinaisen talousihmeen (The Undomestic Goddess), jossa päähenkilö Samanta Sweeting ei ymmärrä kodinhoidosta mitään, mutta päätyy väärinkäsityksen jos toisenkin ansiosta taloudenhoitajaksi perheeseen, joka kuvittelee hänen olevan huippukokki. Kun perheen pihamaalla työskentelee vielä erityisen ihana puutarhuri, on huumorin lisäksi luvassa myös romantiikkaa. Romanssit jäävät kuitenkin Kinsellan kirjoissa hiukan taka-alalle kirjailijan keskittyessä enemmänkin komediaan. Tämä onkin hyvä ratkaisu, sillä siinä missä tv-sarjamainen tilannekomedia sujuu Kinsellalta hyvin, jää romanssien kuvaus mielestäni hieman mielikuvituksettomaksi ja vaisuksi.

-Katja


Julkaistu alunperin Paperisiilissä