1196871.jpg
Heti aluksi tekee mieli verrata Okalintuja Anna Kareninaan ja Humisevaan Harjuun. Ei niinkään juonen kuin niistä yleisesti esitetyn kuvauksen takia. Kaikille näille tuntuu yhteistä olevan se, että niistä kerrottaessa muistetaan aina mainita se suurtakin suurempi rakkausosuus.

En suinkaan käy kieltämään, etteikö rakkaus olisi tärkeä elementti ja jopa tietynlainen punainen lanka näissä kaikissa edellä mainituissa kirjoissa, mutta sen lisäksi kirjoissa on kuitenkin niin paljon muutakin, että yksistään rakkaustarinan kohottaminen ykkösprioriteetiksi tuntuu minusta jopa harhaanjohtavalta.

Toisaalta etenkin Okalintujen (ja Humisevan Harjunkin) kohdalla voisi ajatella, että tapahtumat olisivat saaneet aivan toisen käänteen ilman tietynlaista pakkomielteenomaista rakkautta. Okalinnuissa ei kyse kuitenkaan ole ainoastaan yhdestä rakkaudesta, vaan kaikkien, lähinnä Clearyn suvun naisten rakkaudesta - eikä ainoastaan miehiä kohtaan.

Ennen kaikkea Okalinnut on kolme sukupolvea kattava kertomus, joissa suurinta osaa - muttei ainoaa - näyttelevät lähinnä Clearyn suvun naiset. Tarina saa alkunsa Uudesta Seelannista, josta Clearyn perhe matkustaa Australiaan perheenpää Paddy Clearyn sisaren, Mary Carsonin, kutsumana. Siellä Paddy suurperheineen saa hoidettavakseen jo iäkkään Maryn karjatilan.

Juonesta ei oikeastaan voi kertoa enempää paljastamatta liikaa. Minulle Okalinnut tarinana oli täysin mysteeri ennen kuin sen luin. Ja hyvä niin - yllätyksellisyys ja ihmisten väliset jännitteet ja suhteet ovat kirjan parasta antia vähättelemättä lainkaan sitä aidon tuntuista kuvausta, jonka kirjailija luo Australiasta. Hän tekee sen niin taidokkaasti, että saatoin kuvitella itsekin olleeni siellä.

En oikeastaan osaa sanoa, mikä Okalinnuissa teki minuun niin suuren vaikutuksen. Se kuitenkin teki. Jopa siinä määrin, että voisin listata sen yhdeksi parhaimmista lukemistani kirjoista.

Tässä kohdin tekee vielä mieli verrata Okalintuja Rani Manickan Jasmiinin tuoksuun. Jasmiinin tuoksu on monen sukupolven ajalle jakautuva tarina. Kuten Okalinnuissa Jasmiinin tuoksussakin aiemman sukupolven (naisten) valinnat ja tekemiset vaikuttavat vielä monen sukupolven jälkeenkin.

Jasmiinin tuoksua ei kai pidetä kuitenkaan hömppänä, vaikka oikeastaan sen kaava on samantyylinen kuin esim. Okalinnuissa. Suurin eroavaisuus lieneekin kulttuurieroissa.

- Elina