Tylsistyttääkö realismi, haukotuttaako runous, ärsyttääkö hömppäromantiikka? Miten olisi erotiikan laita?

Viime viikolla ilmestyi Juri Nummelinin kokoama eroottisten novellien kokoelma Asentoja (Turbator 2008), johon on koottu 12 eri vuosikymmeninä julkaistua kertomusta. Kertomuksia on alun perin julkaistu lehdissä sekä vuonna 1965 ilmestyneessä teoksessa Rakastaa. Kirjoittajalistalla on monia tunnettuja nimiä. Kertomuksensa kokoelmaan ovat luovuttaneet Harri Erkki, Jorma Etto, Riku Korhonen, Tuomas Kyrö, Kari Nenonen, M. A. Numminen, Jorma Ojaharju, Veikko Pietilä, Hannu Salama ja Hans Selo sekä ehkä useimpia Hömpän helmien lukijoita eniten kiinnostavat kokoelman ainoat naiskirjoittajat Kirsti Ellilä ennen julkaisemattomalla novellillaan sekä nimimerkki Petra Oinonen, jonka takana luurailee toinen, nettimaailmassa tunnetumpi nimimerkki SusuPetal.

Kokoelman ansio on paitsi kirjallisuuden marginaalista poimitujen kertomusten yhteenkokoaminen myös monipuolisuus. Erotiikan ja kerrontatapojen kirjo on Asennoissa moninainen, mukana on niin lyyrisen vahvaa kuvastovyörytystä (Pietilä), päiväunissa pyörähtelyä (M. A. Numminen), fantasioiden toteutusta (Oinonen), erotiikkaa ehkä ironisen kielteisyyden kautta lähestyvää (Kyrö) kuin ulkonäkö- ja elämäntapakritiikkiäkin (Ellilä). Erotiikkaa lähestytään välillä huumorin tai ironian kautta, ronskin suorasukaisesti tai vakavasti. Oman suosikkinsa löytäminen onnistunee useimmille lukijoille.

Mutta ennen kuin solahdatte novellien maailmaan, lukekaa Juri Nummelinin esipuhe Lehtierotiikan kohoumat ja laskut – Nousujohteista viihdettä vai hätäpaskaa?, jossa Juri kartoittaa kiinnostavasti suomalaisen eroottisen kirjallisuuden historiaa.

- Tuima


Lue myös

My first porn book out - Pulpetti 30.3.2008
Siitä kirja mistä puute - Turun Sanomat 30.3.2008