Marian Keyes on irlantilainen kirjailija, jonka teoksia on myyty kuusi miljoonaa 35 eri maassa. Keyes syntyi Limerickissa, Irlannissa vuonna 1963. Lontoon-vuosien jälkeen –avioliitto, sekalaisia töitä- hän muutti miehensä kanssa Dubliniin. Hänen esikoiskirjansa Watermelon julkaistiin vuonna 1995. Keyes kirjoittaa omasta elämästään täällä. Hänen kirjojaan ovat mm. Lucy menee naimisiin, Sushia vasta-alkajille, Kuuleeko kukaan, Naura, Claire, naura, Tarinan toinen puoli.

   656093.jpg     Rachelin loma  

Rachelin loma oli ensimmäinen Keyesin kirja, jonka luin. Tartuin kirjaan hieman epäillen, sen suhteellisen korean kannen ja mielestäni hieman kyseenalaisen nimen (Rachel's holiday) takia. Ystäväni oli suositellut kirjaa minulle jo pitkään ja lopulta ostin sen junalukemiseksi matkalle jonnekin. Kirjan suomennoksen tasosta (suom. Liisa Laaksonen) en osaa sanoa mitään, koska luin kirjan alkuperäiskielellä, kuten myös muut Keyesin kirjat, jotka luin tämän ensimmäisen jälkeen.

Rachelin loma on riemastuttava kirja. Aika harva kirja saa minut nauramaan ääneen, mutta tämän kirjan edetessä huomasin hirnuvani tuon tuostakin, mikä ei täpötäydessä junassa tietenkään ylläpitänyt mitenkään matalaa profiilia. Naurettava kuitenkin oli, mikä on tietenkin aika erikoista, kun lukee addiktiokuvausta. Huumeriippuvuudesta voisi saada hyvinkin angstisen kirjan, tai miksei coolin psykedeelisen, jos lähestymistapa on sellainen. Keyes hoitaa lähestymisen huumeongelmaan kuitenkin eri tavalla. Hän kirjoittaa ironialla, huumorilla ja raadollisen paljastavasti Rachelista, joka ei suostu myöntämään huumeongelmaansa, sillä 27-vuotiaalla Rachel Walshilla on hauskaa. Hän asuu New Yorkissa ja viettää omasta mielestään upeata elämää. Työt sujuvat jotenkuten, rahatilanne on suhteellisen heikohko. Juhlimiseen ja kokaiiniin löytyy onneksi aina rahaa jostain, vaikka vippien avulla. Kaikki on niin ihanaa ja Rachel tuntee olevansa todella hip-pop ja hop, mutta yhtäkkiä Rachelin elämään tulee stoppi: yliannostus ja sairaalareissu. Tämä tapahtuma huolestuttaa Rachelin perhettä Irlannissa ja perhe pakottaa Rachelin palaamaan Irlantiin ja menemään vielä kaiken lisäksi hoitoon.

Hoitoon meneminen sopii Rachelille kuitenkin hyvin. Hoitoahan hän ei tarvitse, koska omasta mielestään hänellä ei ole mitään huumeriippuvuutta. Ainoa syy mennä hoitoon on mahdollisuus päästä julkkisten joukkoon, sillä kaikkihan tietävät, että rock- ja leffatähdet kansoittavat vieroitusklinikat ja Rachel tuntee kuuluvansa siihen joukkoon yhtä hyvin kuin koka nenään.

Vaan mitä tapahtuu?

Lukekaa, niin saatte tietää. Suosittelen!

- SusuPetal